♥ Sura degar och söta smulor ♥ ♥ Tummade böcker ♥

Stormfågel: Rosornas krig, del 1 av Conn Iggulden

Publicerad 2015-06-07 23:48:44 i Böcker,

Hejsan!

Så har vi här den elfte boken jag recenserar från Läsecirkeln…

Stormfågel: Rosornas krig
Författare:
Conn Iggulden

Året är 1437. Efter åratal av förmyndarregering ska den fromme Henry den VI, Lammet kallad, krönas till konung. Hans bräckliga hälsa och vacklande sinne gör honom till en svag kung, och Henrik förlitar sig på sina närmaste män, spionmästaren Derry Brewer och William de la Pole, hertigen av Suffolk, för att styra riket.

Ändå finns det de som tycker att England måste ledas av en stark kung om landet ska överleva. Richard Plantagenet, hertig av York, är en av dem. Då Englands territorier i Frankrike hotas, och det ryktas om uppror på hemmaplan, växer oron för att Henry och hans rådgivare ska låta landet gå förlorat. Då ett hemligt avtal ingås om att Henry ska äkta en ung fransk adelsdam, Margaret av Anjou, blir farhågorna överhängande.

Medan stormmolnen hopar sig över England belägras kung Henry och hans anhängare både inom och utom landets gränser. Vem, eller vad, kan rädda kungariket innan det är för sent?

Stormfågel 
är den första delen av Conn Igguldens nya serie om Rosornas krig, historien om hur två släkter störtade England i ett blodigt inbördeskrig i trettio år. 

Vad tycker jag om boken?
Stormfågel – Rosornas krig är ett mastigt, storslaget verk. En välskriven historielektion som ger människorna man läst om i skolbänken kött och blod. Rosornas krig var en serie inbördeskrig i England mellan åren 1455-1485 då anhängare av husen Lancaster (röd ros) och York (vit ros) utkämpade strider om Englands tron. I den här första boken får vi veta bakgrunden till inbördeskriget som varade i 30 år. Vi får följa den unga franska Margaret som blir drottning av England då hon gifter sig med den svaga och sjuka  Henry VI. På samma sätt får vi följa andra; adelsmännen, feodalherrarna, folket runt kungen, upprorsmakarna och många andra. Det kan ibland vara rätt påfrestande att hålla reda på alla karaktärer och speciellt i början är det svårt att hänga med. Jag tror att boken hade varit snäppet bättre om man hade koncenterat sig på färre karaktärer. Jag anser inte heller att det är nödvändigt att gestalta ett så stort antal stridsscener, det blir lite tjatigt efter ett tag. Dock beskrivs också soldaternas känslor, t.ex. hur de franska soldaterna måste ha känt sig inför de engelska långbågeskyttarna. Jag upplevde även boken som något splittrad, det är nya perspektiv hela tiden. Författaren har tagit sig friheten att flika in fiktiva personer i handlingen, men det märks att han gjort en grundlig research, det här är en mästerlig historisk roman. I efterordet skriver Iggulden att de karaktärer han fabricerat borde ha existerat, om de nu verkligen inte fanns… Stormfågel – Rosornas krig är en spännande äventyrsroman som samtidigt ger en utmärkt bakgrund och förklaring till det som hänt för så många, många år sedan. Intrigerna. Dramatiken. Känslorna. En bra och läsvärd bok. Men lång. Och onödig invecklad.

Betyg: 3,5/5

 Kram, Cicci

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela