♥ Sura degar och söta smulor ♥ ♥ Tummade böcker ♥

De andras hus av Rhidian Brook

Publicerad 2014-09-30 15:18:00 i Böcker,

Hejsan!
Jag har precis gått med i Akademibokhandelns "läsecirkel" - Låna & Läs 2014/2015. Det innebär att man blir medlem i läsecirkeln och får låna och läsa böcker i sin egen takt. Man har 55 böcker att välja bland och när man läst en bok går man till bokhandeln och byter mot en annan bok som man vill läsa. Medlemskapet kostar 399:- och läsåret löper fram t o m 31 augusti 2015.

Här (http://akademibokhandeln.se/bocker/lana-las/) kan du läsa mer om Akademibokhandelns läsecirkel.

Detta är den första bok jag läst ur läsecirkeln...

De andras hus
Författare:
Rhidian Brook

Hamburg, 1946, är en stad i ruiner efter andra världskriget och ockuperas nu av britterna. För att övervaka återuppbyggnaden och inställningen hos det tyska folket placeras brittiska soldater där med sina motvilliga familjer.

En av dem är överste Lewis Morgan, som blivit tilldelad ett fint hus som han ska ta över från dess tyska ägare. Men Lewis klarar inte av att köra ut änklingen som bor i huset med sin traumatiserade tonårsdotter. Han föreslår att de stannar kvar, och när hans egen sörjande fru, Rachael, och ende överlevande son, Edmund, anländer från England tvingas de forna fienderna att bo under samma tak. Med den sönderbombade staden som kuliss tar deras dramatiska öden en ny vändning. Kriget är över men hur ska de kunna leva, med varandra och med sig själva? Nationalistiska strömningar finns kvar, förvildade barn stryker omkring på gatorna och de ditkommenderade britterna går hårt fram. Hemma i huset försöker alla få tillvaron att fungera och med tiden övergår fiendskap och sorg i såväl passion som svek. De andras hus är en stark och omskakande roman som skildrar en outforskad sida av krigshistorien. Den handlar om lidande, skuld och förlåtelse. Om hur krig gör människor omänskliga och hur de som stridit mot varandra kan bli mänskliga igen.

"Djupt rörande, oerhört vackert skrivet." Independent

"Suverän, bjuder på överraskning efter överraskning." Guardian

Vad tycker jag om boken?
Jag förstår att den här boken är/kommer att bli hyllad. Den är skriven på ett mycket vackert språk och manar till eftertanke. Boken bygger på en sann berättelse från författarens egen släkt. Författaren farfar blev tilldelad/rekvirerade ett hus i Hamburg 1946. Han gjorde något unikt - lät ägaren och hans familj bo kvar i huset. De forna fienderna delade därefter bostad i ca 5 år, från 1946 till 1951. Brook har fått bakgrundsinformation, foton etc. av sin far och farbror. Resultatet blev, som sagt, en mycket vacker bok. Ämnet är intressant och för mig tidigare okänt. Författaren beskriver de konflikter som finns och hur olika människor reagerar och beter sig. Även förändringar som sker inom människorna då de lär känna varandra. Men... trots en intressant berättelse, ett vackert språk och en historia som får i alla fall mig att reflektera, så är boken tråkig. Personskildringarna är bitvis ganska bleka och intrigen förutsägbar. Detta drar förstås ned bokens betyg. Tycker emellertid att det är en läsvärd bok, främst pga. ämnet och det lågmälda, vackra språket.

Betyg: 3/5

 Kram, Cecilia
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela