♥ Sura degar och söta smulor ♥ ♥ Tummade böcker ♥

Gristårta

Publicerad 2014-10-12 16:07:00 i Bakning, Tårta,

Ciao!
 
När man fyller år ska man givetvis få en tårta också, så det fixade jag också till min brors födelsedag. En gristårta fick det bli! Inte alls med någon baktanke om att han är grisig eller så... *fniss* utan mera för att jag sett sådana här tårtor och de såg roliga ut! Jag gjorde en tårta med sockerkaksbottnar, ett lager med grädde och blåbär och ett lager med jordgubbsmousse. Spacklade sedan med köpt chokladpudding (fusk, I know) och satte s.k. "fingrar" runt gyttjebaljan. Grisarna gjorde jag av köpemarsipan med jordgubbssmak. Att jag använde mig av just chokladpudding beror på att jag ville ha en smak som passade barnen. Nästan alltid då jag bakar tänker jag på smaker som barnen gillar och väljer det framför s.k. vuxensmaker. Jag tror inte att de hade gillat t.ex. chokladganasch. Och att det blev köpt pulverpudding berodde helt enkelt på tidsbrist. Jag brukar försöka undvika halvfabrikat o.dyl. i mina bakverk, tårtor etc. men ibland blir det undantag... Ska inte göra om det! :-))
 
Vill du göra den här tårtan med hemmagjord chokladpudding så googla på det så hittar du garanterat ett bra recept. Likaså låter jag dig själv välja recept till bottnarna, mitt är gammalt och kommer från min mormor. Jag använde också ett paket rosa jordgubbsmarsipan. Formade tre stjärtar med knorr, en grismage med huvud och fötter samt en grisöverdel. Marsipanen är lätt att forma och det är bara att använda fantasin. Det gick åt ca 2½ paket "fingrar" till min gyttjebalja. För att undvika att staketet släppte knöt jag en tråd runt om. Ett fint tygband kan också vara snyggt!
 
Jordgubbsmousse

Ingredienser:
250 g jordgubbar
3 dl grädde
½-1 tsk äkta vaniljpulver
3-4 gelatinblad
ev. 2-3 msk socker (söta ev. efter smak)

Gör så här
:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp jordgubbarna tillsammans med lite vatten. Låt dem koka tills de blir mos. Ta av kastrullen från värmen.

Lägg gelatinbladen i jordgubbsmoset. Rör om tills de har smält och blandats med jordgubbarna.

Vispa grädden.

När jordgubbsmoset svalnat helt vänder du ner det i grädden och blandar ordentligt. Klart att använda t.ex. i tårta. Det tar emellertid några timmar innan moussen stelnat.

 Kram, Cecilia

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela