♥ Sura degar och söta smulor ♥ ♥ Tummade böcker ♥

Sagas bok - En trovärdig historia av Elsie Johansson

Publicerad 2015-01-20 15:10:00 i Böcker,

Hejsan!

Min recension av den fjärde boken från läsecirkeln…

Sagas bok – en trovärdig historia
Författare
: Elsie Johansson

Den upprivande dagen är den 27 september 1971, i berättelsen kallad Bodelningsdagen.

Det är då processen sätts igång, den som för Sagas del kommer att resultera i en invärtes och utvärtes forskningsresa, som längs snåriga stigar och rostiga stickspår småningom ska leda till mycket som aldrig varit väntat.

Hennes avlidna mammas fattiga bohag ska den här dagen mätas och vägas och fördelas mellan sju. Saga är den sjunde. Hon är sladdungen, den udda, en främmande fågel som antingen hör till - eller som inte har något där att göra! Innan hon var fjorton fyllda hade hon av outredd anledning blivit flyttad från sin torftiga hemmiljö för att hamna i en överklassfamilj på Östermalm. Där fick hon sin fostran och där kom hon att stanna. Numera är Saga Modig 38 år och framgångsrik journalist på ett veckomagasin. Hennes specialområden är mode och design.

Medan delningen i köket har sina turer tar Saga sin tillflykt till kammaren bakom, och det är där som hon plötsligt i en blixtsnabb vision kommer att möta sina egna åldrar. I en gammal avlång spegel i falsk mahognyram och med brunfläckat glas ser hon sig själv som den hon har blivit. Hon ser också den lilla undrande flickungen som hon en gång var, och slutligen, med ömkan, tar hon till hjärtat sitt redan låsta, förskrämda tonårsjag. De tre ögonparen är fyllda av frågor. Gåtorna är många. I familjen Tyst talar man helst om väder och vind, det övriga sopar man som fluglik under mattan.
Sagas bok är en vindlande resa. Spännande, rå, lyrisk och tankeväckande. Dess mål är att finna försoning i gåtornas svar. 

Vad tycker jag om boken?
Jag hade höga förväntningar på Sagas bok eftersom jag hört att Elsie Johansson skulle skriva bra. Och visst gjorde hon det. Jag tror emellertid att den här boken är annorlunda jämfört med hennes tidigare böcker (som jag alltså inte läst). Boken handlar om Saga som gjort en klassresa från det torftiga hemmet i norr till en helt annan miljö och klass i Stockholm. När Saga var tonåring fick hon flytta från föräldrahemmet till en familj på Östermalm i Stockholm. Där och då förändrades hennes liv. Idag är hon modejournalist och så långt ifrån syskonens liv man kan komma. Elsie Johansson skildrar på ett genialiskt sätt syskonrivaliteten, tystaden som varat i många år, skammen, skulden och främlingskapet.

Vid bodelningen ställs Saga inför en mängd frågor. Vem är jag? Var kommer jag ifrån? Vad hände i den tysta familjen i Skymundan? Vem var min far? I spegeln ser hon sina tre jag: barnet Saga, den unga Saga och den vuxna kvinnan Saga. Det magiska talet tre som i sagan. Även talet sju spelar en stor roll i boken, sju syskon, sju ledtrådar.

Jag inser att Elsie Johansson är en mästare i den här genren. Fattigsverige. Skuld. Skam. Tystnad. Men… greppet med tre flickor, Saga i tre åldrar, gör det bara rörigt. Jag förstår, absolut, att det här är ett medvetet grepp. Men jag har svårt att få ihop det, och retar mig mest på resultatet. Och det känns mest irriterande med sagoinslagen. Elsie Johansson är ett språkgeni, och hennes språk är rikt när det så bör vara och ibland avskalat, kalt. Därför tycker jag det är tråkigt att jag inte gillar boken speciellt mycket. Drar mig för att läsa hennes tidigare böcker om Nancy. Jag anser efter att ha läst Sagas bok att Elsie Johansson är en utomordentlig berättare med ett ofta fantastiskt språkbruk. Men, som sagt, Sagas bok är rörig och tråkig. Tyvärr.

Betyg: 2,5/5
 
Kram, Cecilia

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela