♥ Sura degar och söta smulor ♥ ♥ Tummade böcker ♥

Låt mig ta din hand av Tove Alsterdal

Publicerad 2015-01-19 23:43:00 i Böcker,

Hejsan!

Här kommer ytterligare en recension från en bok från Läsecirkeln...

Låt mig ta din hand
Författare: Tove Alsterdal

Vem var Charlie? Natten mot valborgsmässoafton störtar hon ner från en balkong på elfte våningen i Jakobsberg. Det ser ut som självmord, alla tecken finns där: Droger och sjukskrivning och depressioner. Polisen lägger ner utredningen.

Samma natt vandrar Riddarn, en gammal rocktrubadur som hävdar att Olof Palme fortfarande lever, genom Jakobsbergs centrum. Han ser Charlie komma ut från en nattklubb tillsammans med en man. Men vem skulle bry sig om hans vittnesmål?
Helene har lämnat förorten, suddat ut sin bakgrund och brutit med sin familj: En pappa som drack, en mamma som lämnade dem och en syster som ingen orkade med.

Först när Charlie är begravd kommer frågorna. Vem var hon? Tog hon verkligen livet av sig? Och vad gjorde hon i Sydamerika fyra veckor före sin död? Helene upptäcker att systern har kommit sanningar nära. Spåren för henne in i en värld av män som döljer sig bakom anonyma signaturer och tillbaka till 1970-talet när deras mamma förälskade sig i en argentinsk flykting och försvann.

Låt mig ta din hand är ett mörkt familjedrama och en politisk thriller, en svensk nutidshistoria och vindlande kriminalroman om passion och svek, brott och försoning.

Tove Alsterdal har hyllats unisont av kritikerna för sina två tidigare kriminalromaner, Kvinnorna på stranden och I tystnaden begravd. Böckerna ges ut på femton språk och har nominerats till priser i flera länder, även filmrättigheterna är sålda. Tove är tidigare journalist och dramatiker. Hon har rötter i Tornedalen, men är uppvuxen i stockholmsförorten Jakobsberg. Låt mig ta din hand är hennes tredje, fristående kriminalroman.

Vad tycker jag om boken? 
Det här är inte någon vanlig deckare utan en bok med lite mera djup. Helens mamma lämnade på 70-talet Sverige och sina två små döttrar för kärleken till en argentinsk man och kampen mot militärdiktaturen. Detta har satt spår i bägge barnen. Helene har ett bra liv men har suddat ut sitt förflutna. Hon låtsas inte om sin knarkande storasyster, sitt fyllo till far eller modern som försvann. När systern Charlie dör kommer allt upp till ytan igen då det visar sig att hon varit i Argentina och försökt hitta modern. Helene bestämmer sig för att följa spåren och reser till Argentina hon också. Författarens beskrivning av Argentina under militärjuntans tid är lågmäld, hon skriker inte ut sitt budskap. Tragedin under militärdiktaturen har tagits på allvar och det märks att författaren är påläst. Det enda jag har emot historien är att jag inte kan förstå hur en mor (eller en far för den delen) kan lämna sina döttrar för att följa en man. Hur kan hon vara så naiv att hon inte förstår de oläkbara sår hon tillfogar dem? Jag ska inte berätta mer om historien utan rekommenderar dig att själv läsa boken.  

Låt mig ta din hand är en mörk skildring men samtidigt finns där ett strå av hopp. Ingen vanlig svensk deckare kan mig veterligen jämföras med den här boken. Det känns som att den är mer internationell även om den också skildrar den svenska sociala sidan av samhället. En klart läsbar bok som också är utsedd till årets bästa svenska kriminalroman 2014 av Svenska Deckarakademin!

Betyg: 4/5
Kram, Cecilia

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela