♥ Sura degar och söta smulor ♥ ♥ Tummade böcker ♥

Sanningen om fallet Harry Quebert av Joël Dicker

Publicerad 2015-02-15 22:58:00 i Böcker,

Hej!
 
En liten recension...

Sanningen om fallet Harry Quebert

Författare: Joël Dicker

New Hampshire, sommaren 1975. En ung kvinna vid namn Nola Kellergan försvinner under oklara omständigheter och hennes förmultnade kropp återfinns inte förrän 2008, trettiotre år senare, när den påträffas nergrävd i den berömde författaren Harry Queberts trädgård.

Bredvid Nolas kvarlevor hittar poliserna dessutom en kopia av manuskriptet till Queberts berömda genombrottsroman Roten till det onda. Quebert fängslas och anklagas för mordet, men till hans hjälp kommer hans före detta elev, författaren Marcus Goldman, som också är denna romans berättare och egentliga huvudperson. Tillsammans med polischefen i den lilla staden inleder Marcus en utredning som kommer att bli mer komplicerad än vad någon av de inblandade någonsin hade kunnat föreställa sig. Dessutom börjar han skriva en roman om fallet, en roman som redan innan den publicerats verkar vara på väg att bli en bestseller av sällan skådad kaliber. Romanen bär titeln Sanningen om fallet Harry Quebert

Denna roman kan beskrivas som en kalejdoskopisk berättelse i flera lager. Den är oavbrutet spännande samtidigt som den hela tiden gäckar läsarens förväntningar. Så fort man tror sig komma nära gåtans lösning händer något som kullkastar alla tidigare teorier. Och en fråga formulerar sig: vem är det som skriver en berättelse, och hur går det egentligen till?

Sanningen om fallet Harry Quebert har blivit en enorm succé i Frankrike och i hela världen där den hittills har sålts till mer än trettio länder. 

Vad tycker jag om boken?
Författaren Marcus Goldman drabbas av skrivkramp och söker upp sin gamla lärare tillika vän, Harry, som bor i småstaden Aurora. Där gör Marcus en obehaglig upptäckt. Den bok Harry skrivit för många år sedan och som blev en succé, en klassiker, har sin grund i ett verkligt förhållande med den unga Nora. Harry var då 34 år och Nora bara 15 år. Marcus får också veta att den femtonåriga Nola den sommaren försvann från den idylliska småstaden.

Noras kropp hittas nedgrävd i Harrys trädgård och kärlekshistorien avslöjas. Harry misstänks för mordet och häktas. Marcus är emellertid övertygad om hans oskuld och inleder en egen utredning för att fria Harry. Detta skriver han också en bok om, Sanningen om fallet Harry Quebert...

Boken består av flera lager, med huvudsakliga tidsplan 1975 och 2008. Ibland görs också avstickare till andra tider. Invävt i historien finns inte bara bitar av Harrys bok ”Roten till det onda” utan också den bok som Marcus håller på att skriva samt en tredje bok. Trots det blir det inte rörigt, de olika tiderna är lätta att hålla isär.

Småstaden är på ytan en idyll, men därunder jäser mycket. Personerna och staden skildras bitvis så att jag får en känsla av en karikatyr av amerikanskt 50-tal. Det stör mig. Jag känner också ett starkt obehag för Harrys kärlek till en 15-årig flicka liksom Marcus kamp för att återupprätta Harrys heder. Detta trots att Marcus inser att Harry verkligen har haft en kärleksaffär med Nora och att han sedan skrivit en bok om den rena kärleken… Det känns bara obehagligt.

Boken bjuder på många vändningar och överraskningar, just när man tror sig förstå vad som hänt inser man att det inte alls är så. Jag kastas från 1975 fram till 2008 och sedan tillbaka igen. Jag lär känna stadens invånare och innan jag läst ut boken har jag anklagat de flesta av dem för mordet på Nora. Boken är absolut inte förutsägbar. Jag tycker att den är smart och intelligent skriven och det är en bra bok. Men inte mer än så.

Betyg: 3/5
Kram, Cicci

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela