♥ Sura degar och söta smulor ♥ ♥ Tummade böcker ♥

En fransk curry - 100 steg från Bombay till Paris av Richard C. Morais

Publicerad 2015-02-16 15:52:00 i Böcker,

Ja men hej igen…

… tänkte jag skulle fortsätta med en bokrecension… sjätte boken jag läst från läsecirkeln.  

En fransk curry – 100 steg från Bombay till Paris
Författare: Richard C. Morais

En fransk curry är en hänförande fantasifull berättelse om en ung kock vars ovanliga förmågor leder honom från Bombays slum till Paris avenyer.

Kärleken till god mat får den stora familjen Haji att trotsa fattigdomen och starta restaurang i Bombays finare kvarter. Men alla ser inte välvilligt på deras klassresa och snart tvingar en tragedi dem att fly landet.

När de senare, i en fransk alpby, råkar öppna sin enkla indiska servering mittemot en prisad lyxrestaurang står katastrofen åter för dörren. Den unge Hassan Haji är en virtous i köket, men stjärnkocken Madame Mallory skyr inga medel för att driva bort familjen något som dock visar sig bli Hassans biljett till Paris och hans chans att öppna en egen gourmetrestaurang.

En fransk curry är en tidlös berättelse om ödets oundviklighet, kärleken till god mat och hur nära det kan vara mellan fiende och vän.

Med ett mustigt, vackert språk skildrar Richard Morais skillnaderna mellan kulturer och livsvillkor genom olikheterna mellan det indiska och det franska köket. Som en av USAs mest erfarna utlandskorrespondenter är han känd för sina levande beskrivningar. 

Vad tycker jag om boken?
Berättelsen har sin början i Indien, där beskrivningen av miljöerna och maten kan få mig att känna dofterna, se färgerna och höra ljuden… Den första delen av boken, då familjen är kvar i Indien, är faktiskt bättre än resten av boken. Vissa karaktärer beskrivs så man tycker man känner dem medan det stora flertalet förblir ytliga bekantskaper. Papa är en härlig fläkt och Madame Mallory visar upp en stark personlighet som jag dock upplever som mycket ensam. Och olycklig. Ibland kan beskrivningarna bli lite för detaljerade. Speciellt tycker jag att det blir för mycket när det ingående beskrivs hur vissa franska maträtter lagas. Men dofterna finns där som sagt. Och på det stora hela är det en charmig bok.

Betyg: 3,5/5

 Kram, Cecilia

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela